Linky umění - umění na dotek


09.01.2023

Ve dnech 8. 12. a 12. 12. 2022 se ZŠ Kostelec nad Černými lesy účastnila projektu „Linky umění - umění na dotek". Projekt byl financován Evropskou unií a měl podpořit budoucí umělce. K tomuto účelu nám byly první den poskytnuty prostory zdejšího zámku a ve dni druhém jsme se s žáky i jejich výtvory přesunuli do budovy školy.

   Do projektu byli přizváni profesionální výtvarníci: Mgr. Alexandra Koláčková, Mga. Dan Trantina, Em. Prof. Kurt Gebauer, Prof. Ak. mal. Jiří David a Jakub Flejšar. Pod vedením těchto odborníků žáci vytvořili nádherná výtvarná díla, která si pak na vernisáži obhajovali a seznamovali návštěvníky výstavy s tématy a postupy, které při tvorbě využívali. Děti si mohly prakticky projít celým procesem, od tvorby, přes zhotovení plakátu k vernisáži, instalaci svých děl ve výstavní síni, až po veřejnou prezentaci umělecké tvorby.

  

Tyto dva dny byly pro žáky ZŠ nejen zajímavým setkáním s profesionálními umělci, ale i možností získat a prohloubit si znalosti týkající se oblasti výtvarného umění. Pro některé to byla též příležitost k zamyšlení se nad svou budoucí cestou jakožto studenta i možnost připravit se v devátém ročníku na případné talentové zkoušky na střední škole a tuto skvělou akci si přidat do svého portfolia. Ze strany zkušených výtvarníků tu byl prostor i pro rodiče, kteří mohli přijít a konzultovat práce svých dětí.

   Co říci na závěr? Pokud se sejdou lidé, kteří mají stejný záměr a dá se dětem pod vedením zkušených učitelů příležitost k tvorbě a samostatnosti, může vzniknout něco výjimečného, co společnost obohatí. Věřím, že nezůstane pouze u jednoho takového projektu a že budou žákům poskytnuty i další příležitosti k rozvíjení jejich potenciálu.

Fridrichová Gabriela

Fotogalerie / projekt Linky umění


← zpět na seznam článků