Informace pro zahájení školního roku 2021/2022


20.08.2021

- Od žáků se nevyžaduje při prvním příchodu do školy prohlášení o bezinfekčnosti.

- Nejsou stanovena žádná závazná plošná pravidla pro organizaci vstupu žáků do budovy školy a pohybu osob před školou.

- Pohyb zákonných zástupců žáků a dalších osob uvnitř budovy školy a školských zařízení je omezen. Platí i pro rodiče žáků prvních tříd.

- Osoby s příznaky infekčního onemocnění nemohou do školy vstoupit.

- Každá osoba (žáci, zaměstnanci i třetí osoby) je povinna si při vstupu do budovy a ve společných prostorech zakrýt dýchací cesty ochranným prostředkem, který je uveden v aktuálně platném mimořádném opatření MZd.

- V případě, že se u žáka objeví příznaky infekčního onemocnění, škola informuje zákonného zástupce žáka. Ten si žáka neprodleně vyzvedne, telefonicky kontaktuje praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu.

- Žákovi s přetrvávajícími příznaky infekčního onemocnění, které jsou projevem chronického onemocnění (včetně alergického onemocnění) je umožněn vstup do školy pouze v případě, prokáže-li se lékařským potvrzením o této skutečnosti.

- Školní stravování probíhá za stejných podmínek jako v závěru loňského roku, pouze u stolu může sedět až 6 osob.

- Plošné testování ve školách je cíleno pouze na žáky. Proběhne 3x po sobě - 1.6. a 9. září. Pouze žáci 1. tříd se budou testovat až ve čtvrtek 2. září.

- Školám budou distribuovány neinvazivní antigenní testy pro samoodběr. Organizace testování bude stejná jako v závěru školního roku. Žákům 1. - 3. ročníku mohou při testování asistovat zákonní zástupci. Jedná se o výjimku z omezení vstupu třetích osob. Celou dobu musí mít nasazenou ochranu dýchacích cest.

- Testování nepodstupují žáci, kteří splní podmínky stanovené pro bezinfekčnost:

                - 14 dní po plně dokončeném očkování

                - potvrzení o prodělané nemoci Covid - 19 (180 dní od prvního pozitivního testu)

                - doložení negativního výsledku testu provedeném v odběrovém místě

- Pokud se žák screeningovému testování nepodrobí, bude se moci prezenční výuky účastnit, ale za podmínek stanovených mimořádným opatřením MZd - použití ochrany dýchacích cest po celou dobu pobytu ve škole, nesmí cvičit ve vnitřních prostorech, nesmí zpívat, u konzumace potravin musí sedět v lavici.

- V případě, že se žák odmítne testovat, nosí celou dobu pobytu ve škole ochranu dýchacích cest.

- Pokud žák není přítomen na testování na začátku vyučování, provede si test bezodkladně po příchodu do školy.

- V ranní školní družině se žáci netestují, budou testováni až ve škole.

- Pokud žák odmítne jak testování, tak nošení ochranného prostředku dýchacích cest, nemůže žákovi škola umožnit vzdělávání a osobní přítomnost ve škole. Škola kontaktuje zákonného zástupce, žáka izoluje od ostatních. Žák v tomto případě není automaticky omluven ze vzdělávání a nemá nárok na distanční vzdělávání.

- Od 10.září všichni žáci budou nosit ochranu dýchacích cest pouze ve společných prostorách školy.

← zpět na seznam článků