Duben 2023 ve školní družině


09.05.2023

Máme za sebou další měsíc, který se nesl především v duchu velikonoční svátků a pálení čarodějnic.

V měsíci dubnu jsme konečně mohli trávit mnohem více času v přírodě. Počasí bylo vyloženě aprílové a hodně proměnlivé. Občas jsme se před deštěm museli rychle utíkat schovat do vnitřních prostor, ale i tak jsme měli všichni lepší náladu. Vše se dalo konečně do pohybu. Některá oddělení družiny se vydala na hřiště v Trativodech, jiná oddělení trénovala běžeckou abecedu nebo například sprint. Společně jsme si vyprávěli, kdo koho nachytal na prvního apríla, a moc jsme se u toho nasmáli. Především jsme měli velkou radost z pohybu a z prvních jarních paprsků.

Název tohoto měsíce je odvozen od stromu dub, který v tomto období začíná obrůstat zelenými lístky. Nelenili jsme a vyrazili kreslit probouzející se jarní přírodu na zahradu školy. Děti se snažily zachytit přírodu jako malíři. Moc se jim to povedlo, namalovaly krásná kvetoucí zátiší. Obrázky jsme si následně vystavili a vnesli tak kousek jarní atmosféry i dovnitř do tříd.

První dubnové dny byly ve znamení Velikonoc a děti si mohly užít pár dní volna navíc, protože hned na začátku měsíce začaly velikonoční prázdniny. V družině jsme se na Velikonoce důkladně připravovali. Vysvětlovali jsme si, proč se koledují zrovna vajíčka, barvili jsme je, vyráběli jsme velikonoční přání a sázeli pšenici. Některé kolektivy navštívily dokonce cvičnou kuchyňku a smažily bramboráky a jiné dobroty.

V dubnu nalezneme v kalendáři několik významných dní. Jeden z nich by v žádném případě neměl nikdo z nás opomenout. Je to Den Země, který se koná 22.4. Motivace pro děti byla velká, protože byla vyhlášena soutěž o nejlepší plakát mezi všemi odděleními a kolektivy. Děti měly za úkol vytvořit nejhezčí plakát na téma ochrany přírody naší Země. Práce na společném projektu je sblížila a zároveň je přirozeně přiměla k zamyšlení, jak se o naši přírodu lépe starat. Děti spolupracovaly na jedničku. Byla radost je při jejich práci a tematických rozhovorech pozorovat.

V družině jsme se nemohli dočkat konce měsíce, protože čarodějnice jsou každý rok velice oblíbené jak u dětí, tak u dospělých. Jednotlivá oddělení družiny si připravila zábavná čarodějnická odpoledne. Děti si užily týmových soutěží plných zábavy a odměn. Létalo se na koštěti, vařily se kouzelné lektvary a některé děti si v lese vyzkoušely postřehové hry, které jsou zaručenou zárukou zábavy. Tento měsíc zvítězila v družině Kimova hra. Ta měla u dětí obrovský úspěch.

Měsíc duben nám poskytl spousty skvělých příležitostí, jak si užít zábavy. Za všechny si dovolím tvrdit, že největší odměnou jsou pro nás usměvavé a nadšené děti.

Přeji Vám všem kouzelné jarní dny jako z pohádky.

Fotogalerie / Duben 2023 ve školní družině


← zpět na seznam článků